A kínai konyha európai és amerikai területen való elterjedésével együtt egy új
“betegség” is megjelent, mégpedig a kínai étterem szindróma.
“A tünetek hagyományos allergiás reakcióra utalnak, piros foltok a mellkason,
fejfájás, hányinger, a vizsgált betegek pedig kivétel nélkül mindig kínai ételt
fogyasztottak korábban…”
(E-621) hatása az idegrendszerre
A nátrium-glutamát széles körben elterjedt ízfokozó adalékanyag, érdekessége,
hogy teljesen íztelen. Ízfokozó hatását úgy éri el, hogy stimulálja az
ízlelőbimbókat. Nem az ételre, hanem az agyra hat, de az intenzív íz mellé fizikai
tüneteket is kap a gyanútlan fogyasztó.
A Na-glutamát felhasználásának gyökerei egészen Japánig nyúlnak vissza. A
japánok évezredek óta a tápanyagban gazdag tengeri hínárt használták
ízfokozónak, egészen addig, amíg 1908-ban Dr. Kikunae Ikeda sikeresen izolálta
a tengeri hínárban lévő ízfokozó anyagot. Ez volt a glutamát. Ezután Dr Ikeda
céget alapított az anyag Na-glutamátként való forgalmazására. Idővel a nyugati
világba is eljutott ez a színtelen, szagtalan, gyorsan oldódó kristályos por, ami az
íztelen ételek „feljavítására” volt hivatott. Az élelmiszeripar kihasználta a nagy
lehetőséget és a jelentős költségcsökkentés reményében minden komolyabb
vizsgálat nélkül használni kezdte.
Az 1970-es években, amikor a gyorsétkeztetés megkezdte piaci növekedését, a
Na-glutamát használata óriási növekedésnek indult az élelmiszerekben. Ma már
szinte mindenben megtalálható. A feldolgozott ételek többségében, valamint a
gyorséttermi ételek több mint 90%-ban nagy mennyiségben jelenlévő anyaggá
vált, levesporok, leveskockák, mártások, konzervek, fűszerkeverékek, fűszer
sók, fagyasztott készételek, virslik, felvágottak, szójatermékek, üdítőitalok,
burgonya szirmok, snack-ek, stb. elengedhetetlen alkotóeleme lett. ez az anyag
ráadásul függővé tesz bizonyos ételek fogyasztására.
Nem véletlen hogy a természetes ízű zöldségek, gyümölcsök nem ízlenek sok
gyereknek, annyira hozzászoktak ennek az ízfokozónak az ételekben való
jelenlétéhez. A média által közvetített reklámok ínycsiklandó ételei a „gondosan
válogatott összetevőivel, íz varázslataival, íz rafinériájával”, szintén ezt
függőséget erősítik.
Mi a gond vele?
A Na-glutamát egy neurotoxin, vagyis idegméreg. Tönkre teszi az agysejteket és
többek között az agyalapi mirigy által irányított funkciókat. A következő
tüneteket okozhatja: migrénes fejfájás, hányinger, hányás, hasmenés, asztmás
rohamok, egyensúlyzavarok, mellkasi fájdalmak, erős szívdobogás, gyerekeknél
viselkedési zavarok. Jelentkezhetnek allergiás tünetek is: bőrpír, orrfolyás,
kiütések. Egyéni érzékenységnek megfelelően van, akinél a legkisebb mennyiség
is azonnali reakciót vált ki van, akinél csendesen a felszín alatt munkálkodik. A
gyerekek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, mert náluk a vér-agy gát
fejletlenebb állapota miatt a mérgező anyagok könnyebben találnak utat az
agyba. A legújabb kutatások szerint a Na-glutamát nem egyszerűen csak allergiát
okoz, hanem idegi elváltozásokat is pl. Parkinson-, vagy Alzheimer -kór. Káros
hatásáról már 1968-ban lehetett cikket olvasni egy neves amerikai orvosi lapban,
azóta számos kísérlet bizonyította sejtméreg mivoltát.
A glutamát ingerületátvivő aminosav, az agyi neuronok közötti
információ átvitelben játszik szerepet. Ma már ismert, hogy a leggyakoribb
daganatfajtáknak: mell, prosztata, bőr, vastagbél, tüdő, petefészekrák, valamint a
fej és nyaki tumoroknak vannak glutamát receptoraik. Ha ezek a daganatok sok
glutamátot választanak ki, sokkal gyorsabban nőnek és terjednek, valamint a
szokásos kezelési eljárást is megzavarják.
Mégis minek köszönhető töretlen lendülete?
Ahol csillapíthatatlan a profitéhség, ott könnyen eltűnnek a tömeges fogyasztói
panaszok és könnyű szőnyeg alá söpörni a kutatási eredményeket. Tény
azonban, hogy az emberek zöme érzékenyen reagál a glutamátra. A nyugati
orvosi modell nem veszi figyelembe az élelmiszer bevitelt és az élelmiszereken
keresztül felhalmozódott kémiai anyagok hatását, ezért sokáig az FAO vagy az
EU szakértői elbagatellizálták a jelenséget mondván, nincs tudományos
bizonyíték a glutamát egészségügyi kockázatára.
A vitatott ízfokozók legújabb megítélése már sokkal szigorúbb. A Független
Egészségtanács Fórumában megjelent cikk szerint a glutamát kerülendő,
egészségkárosító hatású adalékanyag. Addig is, amíg eltűnik az élelmiszerekből –
erre sok esélyt nem látok- , figyeljünk az összetevőkre! Ma már sokan tisztában
vannak az anyag káros hatásával, ezért a glutamátot cselesen különböző nevek
alatt rejtik el az ételek összetevőiben.
Ha ezekkel találkozol, ne vedd meg!!!!
E-621, hidrolizált növényi fehérje, élesztő kivonat, autogénezett élesztő,
ízfokozók, kalcium kazein, nátrium kazein, texturált fehérje. Ha ezeket látod az
élelmiszer címkén, akkor biztos, hogy glutamáttal akarnak megetetni.
Az egészség nagyon fontos, ezért figyelni kell arra, hogyan táplálkozol, mit
teszel kosaradba, mit adsz tovább gyermekednek.
Forrás: richpoi.com
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: