50 felett. Inspirációk.

Az idegméreg, amitől minden finom

A kínai konyha európai és amerikai területen való elterjedésével együtt egy új

“betegség” is megjelent, mégpedig a kínai étterem szindróma.
“A tünetek hagyományos allergiás reakcióra utalnak, piros foltok a mellkason,

fejfájás, hányinger, a vizsgált betegek pedig kivétel nélkül mindig kínai ételt

fogyasztottak korábban…”

(E-621) hatása az idegrendszerre
A nátrium-glutamát széles körben elterjedt ízfokozó adalékanyag, érdekessége,

hogy teljesen íztelen. Ízfokozó hatását úgy éri el, hogy stimulálja az

ízlelőbimbókat. Nem az ételre, hanem az agyra hat, de az intenzív íz mellé fizikai

tüneteket is kap a gyanútlan fogyasztó.

A Na-glutamát felhasználásának gyökerei egészen Japánig nyúlnak vissza. A

japánok évezredek óta a tápanyagban gazdag tengeri hínárt használták

ízfokozónak, egészen addig, amíg 1908-ban Dr. Kikunae Ikeda sikeresen izolálta

a tengeri hínárban lévő ízfokozó anyagot. Ez volt a glutamát. Ezután Dr Ikeda

céget alapított az anyag Na-glutamátként való forgalmazására. Idővel a nyugati

világba is eljutott ez a színtelen, szagtalan, gyorsan oldódó kristályos por, ami az

íztelen ételek „feljavítására” volt hivatott. Az élelmiszeripar kihasználta a nagy

lehetőséget és a jelentős költségcsökkentés reményében minden komolyabb

vizsgálat nélkül használni kezdte.
Az 1970-es években, amikor a gyorsétkeztetés megkezdte piaci növekedését, a

Na-glutamát használata óriási növekedésnek indult az élelmiszerekben. Ma már

szinte mindenben megtalálható. A feldolgozott ételek többségében, valamint a

gyorséttermi ételek több mint 90%-ban nagy mennyiségben jelenlévő anyaggá

vált, levesporok, leveskockák, mártások, konzervek, fűszerkeverékek, fűszer

sók, fagyasztott készételek, virslik, felvágottak, szójatermékek, üdítőitalok,

burgonya szirmok, snack-ek, stb. elengedhetetlen alkotóeleme lett. ez az anyag

ráadásul függővé tesz bizonyos ételek fogyasztására.

Nem véletlen hogy a természetes ízű zöldségek, gyümölcsök nem ízlenek sok

gyereknek, annyira hozzászoktak ennek az ízfokozónak az ételekben való

jelenlétéhez. A média által közvetített reklámok ínycsiklandó ételei a „gondosan

válogatott összetevőivel, íz varázslataival, íz rafinériájával”, szintén ezt

függőséget erősítik.

Mi a gond vele?
A Na-glutamát egy neurotoxin, vagyis idegméreg. Tönkre teszi az agysejteket és

többek között az agyalapi mirigy által irányított funkciókat. A következő

tüneteket okozhatja: migrénes fejfájás, hányinger, hányás, hasmenés, asztmás

rohamok, egyensúlyzavarok, mellkasi fájdalmak, erős szívdobogás, gyerekeknél

viselkedési zavarok. Jelentkezhetnek allergiás tünetek is: bőrpír, orrfolyás,

kiütések. Egyéni érzékenységnek megfelelően van, akinél a legkisebb mennyiség

is azonnali reakciót vált ki van, akinél csendesen a felszín alatt munkálkodik. A

gyerekek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, mert náluk a vér-agy gát

fejletlenebb állapota miatt a mérgező anyagok könnyebben találnak utat az

agyba. A legújabb kutatások szerint a Na-glutamát nem egyszerűen csak allergiát

okoz, hanem idegi elváltozásokat is pl. Parkinson-, vagy Alzheimer -kór. Káros

hatásáról már 1968-ban lehetett cikket olvasni egy neves amerikai orvosi lapban,

azóta számos kísérlet bizonyította sejtméreg mivoltát.

A glutamát ingerületátvivő aminosav, az agyi neuronok közötti

információ átvitelben játszik szerepet. Ma már ismert, hogy a leggyakoribb

daganatfajtáknak: mell, prosztata, bőr, vastagbél, tüdő, petefészekrák, valamint a

fej és nyaki tumoroknak vannak glutamát receptoraik. Ha ezek a daganatok sok

glutamátot választanak ki, sokkal gyorsabban nőnek és terjednek, valamint a

szokásos kezelési eljárást is megzavarják.

Mégis minek köszönhető töretlen lendülete?
Ahol csillapíthatatlan a profitéhség, ott könnyen eltűnnek a tömeges fogyasztói

panaszok és könnyű szőnyeg alá söpörni a kutatási eredményeket. Tény

azonban, hogy az emberek zöme érzékenyen reagál a glutamátra. A nyugati

orvosi modell nem veszi figyelembe az élelmiszer bevitelt és az élelmiszereken

keresztül felhalmozódott kémiai anyagok hatását, ezért sokáig az FAO vagy az

EU szakértői elbagatellizálták a jelenséget mondván, nincs tudományos

bizonyíték a glutamát egészségügyi kockázatára.
A vitatott ízfokozók legújabb megítélése már sokkal szigorúbb. A Független

Egészségtanács Fórumában megjelent cikk szerint a glutamát kerülendő,

egészségkárosító hatású adalékanyag. Addig is, amíg eltűnik az élelmiszerekből –

erre sok esélyt nem látok- , figyeljünk az összetevőkre! Ma már sokan tisztában

vannak az anyag káros hatásával, ezért a glutamátot cselesen különböző nevek

alatt rejtik el az ételek összetevőiben.

Ha ezekkel találkozol, ne vedd meg!!!!
E-621, hidrolizált növényi fehérje, élesztő kivonat, autogénezett élesztő,

ízfokozók, kalcium kazein, nátrium kazein, texturált fehérje. Ha ezeket látod az

élelmiszer címkén, akkor biztos, hogy glutamáttal akarnak megetetni.

Az egészség nagyon fontos, ezért figyelni kell arra, hogyan táplálkozol, mit

teszel kosaradba, mit adsz tovább gyermekednek.

Forrás: richpoi.com

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!