A C-vitamint naponta szükséges bevinni szervezetünkbe, számos okból, amelyekről
korábban már írtunk. Vannak arra utaló adatok is, hogy a C-vitamin az agyvérzés
esélyét is csökkenti. Egy új tanulmány azt mutatja, hogy C-vitaminban gazdag ételek
fogyasztása mint pl: a narancs, eper, paprika, brokkoli, papaya, hogy csak néhányat
említsünk – csökkentheti az agyi infarktus kockázatát. A Magyar Stroke Társaság
elnöke szerint igen szomorú statisztikai adat az, hogy évente mintegy 50.000 stroke
esetet dokumentálnak és ezek közül 18.000 halállal végződik. Magyarországon még
mindig kétszer annyian halnak bele az agyvérzésbe, mint tőlünk nyugatabbra.
A stroke két fő típusa.
Az orvosok hangsúlyozzák, hogy két fő típusa van a stroke-nak: ischaemiás és
vérzéses, a korábbi messze a leggyakoribb. Az ischaemiás stroke, vagyis vérrög
okozta agyi infarktus esetében, a vérrög megállítja a vér áramlását, így a vér nem jut
el az agy többi részére. A vérzéses stroke sokkal halálosabb, bár ritkább. Akkor
fordul elő, amikor a meggyengült vérerek megrepednek, ami lehetővé teszi azt, hogy
a vér kiszivárogjon az ér környezetébe, magába az agyba.
A C-vitamin hiánya nagy kockázati tényezőnek tekinthető.
“Eredményeink azt mutatják, hogy a C-vitamin hiánya nagy kockázati tényezőnek
tekinthető a súlyos típusú stroke, csakúgy mint a magas vérnyomás, az
alkoholfogyasztás és a túlsúly kialakulásában”-mondta a tanulmány szerzője: Dr.
Stephane Vannier, aki a Pontchaillou Egyetemi Kórház orvosa Rennes-ben,
Franciaországban. Vannier és a kutatók csapata 65 vérzéses infarktuson átesett
beteget hasonlítottak össze 65 egészséges emberrel.
A kutatók mindkét csoport C-vitamin szintjét összehasonlították. Az eredmény: az
összes résztvevő 41 százalékánál normál C-vitamin szintet mértek, 45 százalékuknál
kimerült szintet, 14 százalékuknál pedig szinte olyan alacsony C-vitamin szintet
mértek, hogy az már kóros volt. Átlagosan tehát a kutatók azt találták, hogy a
strókon átesett résztvevők C-vitamin szintje kimerült vagy kóros volt. A korai
eredmények ígéretesek Eddig a csapat eredményeit nem tettek közzé a szaksajtóban,
de az “American Academy of Neurology” mégis azt tervezi, hogy a vizsgálat
eredményeit 66. éves ülésén közzéteszi a média előtt április végén Philadelphiában.
Vannier szerint több kutatásra lenne szükség annak érdekében, hogy felfedezése
megerősítést nyerjen.
Hozzátette, hogy egyik módja annak, ahogy a C-vitamin működik az az, hogy
CSÖKKENTI A VÉRNYOMÁST! Azt is megjegyezte, hogy a C-vitamin más
előnyökkel is rendelkezik. Hacsak azt nézzük ahogy a kollagén fehérje termelődését
serkenti, amely a bőr szerkezetét, szövetek, erek és a csontok felépülését határozza
meg, akkor már érthetővé válik a stroke kockázatának csökkentése is. “Ha mindez
beigazolódik- mondja a “Medical News Today”- “az eredmények egyre több
bizonyítékot adnak kezünkbe az étrendi tényezők és a stroke kockázata közötti
összefüggésre”.
Étrendi tényezők és a stroke kockázata.
Egy 2012-ben készült tanulmányban kutatók megállapították, hogy pl. a csokoládé
fogyasztása csökkentheti bármely stroke kialakulásának veszélyét. Azt találták, hogy
azok a férfiak, akik a legnagyobb mennyiségű csokoládét fogyasztották, 17%-kal
alacsonyabb stroke kockázati tényezőt tudhattak magukénak, mint azok a férfiak,
akik soha, vagy csak nagyon ritkán ettek csokoládét. ”
C-vitamin fogyasztása számos egyéb egészségügyi előnnyel jár.
Talán a legismertebb minősége: a vitamin azon képessége, hogy erősíti az emberi
immunrendszert. Nagyon jó szabadgyök semlegesítő és méregtelenítő is egyben. A
19. és a 20. században orvosok és kutatók azt találták, hogy a nagy dózisú C-vitamin
– 1000-szeresével szedve a mai ajánlott napi adagoknak(!) – egy sor betegség
kezelésére alkalmas.
Források: http://www.foxnews.com, natura.hu
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: