Aszalt szilvát a csontok megóvásáért.
A Floridai Egyetem kutatói egy igen egyszerű módszert találtak a változókorban lévő
nők – és tulajdonképpen mindenki más – számára, hogy megelőzzék a csontritkulást
és a töréseket: az aszalt szilvát!
„Pályafutásom során számtalan gyümölcsöt vizsgáltam aszerint, hogy jót tesznek-e a
csontoknak. Kipróbáltam a fügét, a datolyát, az epret, és a mazsolát, ám egyik sem
bizonyult olyan hatékonynak, mint az aszalt szilva. Természetesen minden zöldség és
gyümölcs egészséges, ám a csontok megóvása céljából ez a leghasznosabb.” –
mondta el a kutatás vezetője, Bahram H. Arjmandi.
A tudósok két csoportra osztották a kísérletben részt vevő, változókorban lévő
hölgyeket. A társaság egyik fele napi 100 gramm aszalt szilvát evett – ez nagyjából tíz
szem gyümölcsnek felel meg- egy éven keresztül, míg a többiek ugyanennyi szárított
almát fogyasztottak.
Emellett mindannyian kaptak kalcium és D-vitaminpótlást.
A kutatás végén úgy tapasztalták, hogy aszalt szilvát fogyasztó nők singcsontja (az
alkar két hosszú csontja közül az egyik) és gerince sokkal jobb állapotban volt, mint
a másik csoport tagjaié. Arjamandi ezt azzal magyarázta, hogy a szilva csökkenti a
csontban a ritkulás és a roncsolódás mértékét, így a csontképződés kerül túlsúlyba.
A csontritkulást jórészt az okozza, hogy a menopauza után megszűnik a női nemi
hormon termelődése. „A menstruáció elmaradása után öt-hét évvel már évi 3–5
százalékkal nő a csontritkulás kialakulásának esélye. Ugyanakkor a 65 év feletti
férfiak csontozata a nőkéhez hasonló ütemben romlik.” – magyarázta a kutató.
Éppen ezért javasolják az aszalt szilva fogyasztásának mielőbbi megkezdését.
„Nem érdemes addig várni, amíg egy törés vagy a már kialakult csontritkulás miatt az
orvos gyógyszert ír fel. Lehet előre is gondolkodni. Kezdjük napi két-három szem
aszalt szilvával, majd folyamatosan növeljük tízre az adagot! Ez a gyümölcs
számtalan variációban készíthető el.”
A tanulmány a British Journal of Nutrition című lapban jelent meg.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: