50 felett. Inspirációk.

Egyszerű módszer a csontritkulás megelőzésére.

Aszalt szilvát a csontok megóvásáért.

 

aszalt szilva

aszalt szilva

A Floridai Egyetem kutatói egy igen egyszerű módszert találtak a változókorban lévő

nők – és tulajdonképpen mindenki más – számára, hogy megelőzzék a csontritkulást

és a töréseket: az aszalt szilvát!

„Pályafutásom során számtalan gyümölcsöt vizsgáltam aszerint, hogy jót tesznek-e a

csontoknak. Kipróbáltam a fügét, a datolyát, az epret, és a mazsolát, ám egyik sem

bizonyult olyan hatékonynak, mint az aszalt szilva. Természetesen minden zöldség és

gyümölcs egészséges, ám a csontok megóvása céljából ez a leghasznosabb.” –

mondta el a kutatás vezetője, Bahram H. Arjmandi.

 

szárított gyümölcsök

A tudósok két csoportra osztották a kísérletben részt vevő, változókorban lévő

hölgyeket. A társaság egyik fele napi 100 gramm aszalt szilvát evett – ez nagyjából tíz

szem gyümölcsnek felel meg- egy éven keresztül, míg a többiek ugyanennyi szárított

almát fogyasztottak.

száritott alma

Emellett mindannyian kaptak kalcium és D-vitaminpótlást.

A kutatás végén úgy tapasztalták, hogy aszalt szilvát fogyasztó nők singcsontja (az

alkar két hosszú csontja közül az egyik) és gerince sokkal jobb állapotban volt, mint

a másik csoport tagjaié. Arjamandi ezt azzal magyarázta, hogy a szilva csökkenti a

csontban a ritkulás és a roncsolódás mértékét, így a csontképződés kerül túlsúlyba.

A csontritkulást jórészt az okozza, hogy a menopauza után megszűnik a női nemi

hormon termelődése. „A menstruáció elmaradása után öt-hét évvel már évi 3–5

százalékkal nő a csontritkulás kialakulásának esélye. Ugyanakkor a 65 év feletti

férfiak csontozata a nőkéhez hasonló ütemben romlik.” – magyarázta a kutató.

Éppen ezért javasolják az aszalt szilva fogyasztásának mielőbbi megkezdését.

„Nem érdemes addig várni, amíg egy törés vagy a már kialakult csontritkulás miatt az

orvos gyógyszert ír fel. Lehet előre is gondolkodni. Kezdjük napi két-három szem

aszalt szilvával, majd folyamatosan növeljük tízre az adagot! Ez a gyümölcs

számtalan variációban készíthető el.”

A tanulmány a British Journal of Nutrition című lapban jelent meg.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!