50 felett. Inspirációk.

A kávé nem fokozza az agyvérzés kockázatát

Egy nagy léptékű nemzetközi kutatás eredményei szerint a kávéfogyasztás nem fokozza sem az agyvérzés, sem a szívbetegségek
kockázatát.
Éppen az ellenkezője igaz: aki átlagosan napi 3-5 csészével iszik, annál húsz százalékkal kisebb a szívbetegségek esélye, mint annál, aki
egyáltalán nem kávézik.
A Harvard és a Szingapúri Egyetem kutatói azt találták, hogy napi 3-5 kávé fogyasztásakor a legkisebb a szélütés, a szívinfarktus és más
szívproblémák valószínűsége – olvasható a Circulation című szaklapban megjelent tanulmányukban.

640px-Cafe_Latte
Átlagosan kevesebben szenvedtek ilyen problémáktól még azok közül is, akik akár napi hét csészével ittak, mint azok, akik sosem éltek vele.

Az absztinensekhez viszonyítva csak a napi kilenc-tíz adaggal fogyasztóknál nőtt meg a szív- és érrendszeri betegségek kockázata – írták a Harvard Egyetem epidemiológusai, akik összesen 36 tanulmány eredményeit értékelték.
A tanulmányok csaknem 1,3 millió résztvevő adatait tartalmazták, 48 ezren voltak közülük szívbetegek, 12 ezren szenvedtek agyvérzést. A
mértékkel fogyasztott kávé nem kockázati tényezője az agyvérzésnek. Inkább azt tanácsoljuk az embereknek, ügyeljenek a vérnyomásukra,
mozogjanak, ne dohányozzanak – magyarázta az eredményeket Hans-Christoph Diener, a Német Neurológiai Társaság munkatársa.
Az összehasonlítást az teszi bonyolulttá, hogy ma másképp készítik a kávét, mint régebben – tették hozzá a kutatók. Korábban az őrleményt
leginkább megfőzték, ma filteren szűrik át. A főzött fekete bizonyíthatóan növeli a vérzsír szintjét, a filteres kávé nem. Lehetséges, hogy ma
egyszerűen egészségesebben készül az élénkítő ital.

Forrás: MTI

Címkék: ,

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!