50 felett. Inspirációk.

Életmentő lehet a sóbevitel csökkentése

Az élelmiszerekbe rejtett só több millió ember halálát okozza világszerte. Az étkezési

só csökkentése tehát rendkívül fontos a közegészségügy számára, emellett messze a

legolcsóbb és legegyszerűbb módja az egészség védelmének, redukálása mégis

heves ellenállásba ütközik.

IMG_0104

Lássuk elsőként a puszta tényeket.

A sóbevitel csökkentése jelentősen csökkenti a vérnyomást, ezáltal alacsonyabbá válik

a szív- és érrendszeri megbetegedések

kockázata. 2007-ben látott napvilágot egy jelentés, ami az összes létező bizonyítékot

számba véve megállapította, hogy a sóbevitel világszinten történő 15 százalékos

csökkentésével 2015-ig közel 9 millió életet menthetnének meg. Ez gyakorlatilag

megegyezik a koleszterin és a dohányzás csökkentésének közegészségügyi

előnyeivel.

Ezen felül több más elemzés is kimutatta, hogy ha 5 grammal kevesebb só kerül napi

szinten a szervezetbe, az már 23 százalékkal csökkenti az infarktus és 14 százalékkal

a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, az előnyök azonban itt még koránt

sem érnek véget. Egyértelműnek tűnik a magas sóbevitel és a krónikus

májkárosodás, gyomorrák, valamint a csontritkulás közötti kapcsolat is.

Kétségtelen, hogy túl sok sót fogyasztunk a mindennapokban. A New Scientist

elemzése szerint egy átlagos brit felnőtt nagyjából 8,6 gramm sót fogyaszt el egy

nap. Az amerikaiknál ez az érték 10 gramm fölött mozog, ami duplája az USA-ban

ajánlott mennyiségnek, és ami megdöbbentő, hogy hatszorosa annak a

mennyiségnek, amire a testnek valójában szüksége lenne. Összehasonlításként

Magyarországon az OÉTI tanulmánya szerint a napi sóbevitel elérheti a 15-20

grammot is. Az Egészségügyi Világszervezet iránymutatása szerint legfeljebb 5

gramm sót lenne szabad egy nap elfogyasztanunk, ami még így is jóval több testünk

szükségleténél, ami mindössze 1,5 gramm egy felnőtt esetében.

A legszomorúbb, hogy ez a beviteli többlet nem rajtunk, a fogyasztón múlik. A fenti

értékek legfeljebb 15 százaléka kerül saját sótartónkból a szervezetünkbe, a többit a

vásárolt élelmiszerek rejtik. A sóval ízletesebbé válik az étel, emellett növeli a

húskészítmények víztartalmát és nem utolsó sorban szomjúságot okoz, ami mind az

élelmiszer- és az italgyártók malmára hajtja a vizet.

A rejtett só miatt fontos a készítményeken található összetevőket felsoroló

tájékoztató elolvasása, és érdemes a kevesebb sót tartalmazó termékek

megvásárlása. Persze ennyire nem egyszerű a történet, hiszen sokaknak nincs meg a

megfelelő ismeretük az étrendi szélsőségekkel kapcsolatban, a rohanó világban pedig

nem mindenki ér rá a csomagolás tanulmányozására, illetve étrendje jelentős

átalakítására. A legtöbb megkérdezett szerint a szabadpiaci gazdaságnak és a

kormányoknak kellene fellépniük az egészség védelmében, ami különösen igaz a

gyerekekre, akik jóval sebezhetőbbek a magas sóbevitellel, mint a felnőttek. Ennek

meg is van az alapja, gondoljunk csak a dohányzás betiltására a közterületeken, így

valóban nem túlzott elvárás az ételek sótartalma fokozatos csökkentésének

szorgalmazása.

Az Egyesült Államokban a New York Városi Egészségügyi Hivatal pontosan ezt

teszi. Az úgynevezett Nemzeti Sócsökkentési Kezdeményezéssel városokat,

államokat és egészségügyi szervezeteket koordinálnak, hogy segítsék a termelőket és

az éttermeket a só alkalmazásának önkéntes visszaszorításában. A cél öt éven belül

20 százalékkal csökkenteni Amerika sófogyasztását, ami a tanulmányok szerint több

tízezer életet menthet meg évente, nem is szólva az egészségügy terén megtakarítható

dollármilliárdokról.

A cél pedig elérhető: Angliában az élelmezésügyi hatóságok 2004 óta dolgoznak az

ipar képviselőivel, hogy egyértelmű címkézéssel fokozatosan csökkentsék a

sófogyasztást. Ennek közvetlen eredménye, hogy egy átlagos brit napi sóbevitele 9,5

grammról 8,6 grammra esett vissza.

Más országok, köztük Japán, Finnország vagy éppen Portugália ennél is sokkal

jobban teljesít. Szabályzásaik, a csomagolásokon feltüntetett tájékoztatások,

közegészségügyi felvilágosító programjaik és az élelmiszeriparral való

együttműködések eredményeként napi szinten több mint 5 grammos csökkenést

sikerült elérniük. Ez nem kis szó annak fényében, hogy a sóipar sok milliárdos üzlet,

amit a terület szereplői nem szeretnének visszafogni, ezért az Egyesült Államokban

egyre több írás jelenik meg olyan jelentős médiumokban is, mint a The New York

Times, arról, hogy nem egyértelműek a só csökkentésével kapcsolatos bizonyítékok.

Ezek az ellentmondó kutatások igen kis számú tudóstól származnak, akik

kapcsolatba hozhatók a sóiparral. Eredményeik félrevezetők, mindazonáltal igen

hamar zavart okoznak a tájékoztatásban, miközben ugyanez a folyamat már egyszer

lezajlott a dohányiparban. Az iparág képviselői évtizedeken át nem vettek tudomást a

dohányzás káros hatásairól. Sikeres stratégiájukkal, melybe kiapadhatatlan

pénzforrásaiknak köszönhetően a tudományt is alaposan belekeverték, sikerrel

zavarták össze a köztudatot. Összességében az élelmiszeripar jóval etikusabb,

azonban messze nem mentes a visszásságoktól.

Forrás: http://www.sg.hu/cikkek/74120/

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!