A gyulladás a szervezet természetes módja a fertőzések leküzdésére. Segít abban,
hogy felvegyük a harcot a különféle irritáló, károsító szervezetekkel, a sérült
szöveteket szervezetünk megjavítsa és megszabaduljunk a toxikus túlterheléstől.
Azonban ha a test természetes reakciója nem elegendő és az átmeneti problémákból
az egész testre kiterjedő állapot alakul ki, akkor minden bizonnyal krónikus
gyulladásban fogunk szenvedni. Ez az állapot viszont korántsem természetes vagy
éppenséggel egészséges. Ha tartósan megmaradó a duzzanat, bőrpír, fájdalom, láz,
étvágytalanság és az általános rossz közérzet, próbáld enyhíteni a tüneteket ezzel a
következő 10 gyulladáscsökkentő élelmiszerrel- ezek tényleg működnek!
1. Zsíros halak Tonhal, lazac, makréla- sütve vagy főzve.
A fehér húsú tőkehal vagy a
közönséges nyelvhal sovány fehérjeforrások, de nem tartalmazzák olyan nagy
arányban a gyulladásgátló anyagok tárházát mint a korábban említettek.
2. Avokádó
Amellett, hogy a telítetlen zsírok kiváló forrása, az avokádó csökkenti a gyulladást
is. A zsírok sokkal egészségesebb forrása ez, elfelejtve a gyilkos transzzsírokat. A
cél: 5-7 adag egészséges zsír fogyasztása naponta, fogyaszthatjuk salátaként,
krémként vagy nyersen.
3. Leveles zöldségek
Sötét leveles zöldségek, mint a
kelkáposzta és a brokkoli felerősíti a szervezet gyulladáscsökkentő képességét.
4. Kurkuma.
Ez a hagyományos indiai fűszer egy gyulladáscsökkentő szupersztár.
Történelmi alkalmazásra a keleti orvoslásban tett szert a különböző gyulladásos
állapotok, mint például a fogfájás, zúzódások, a rheumatoid arthritis és az általános
ízületi duzzanat kezelésében. Túlzás nélkül állíthatom, hogy a világ legegészségesebb
ételei közé tartozik. Tipp: Currysen csináld a hasábburgonyát vagy a wokos
zöldségeidet!
5. Dió
A dió különböző egészségügyi előnyöket kölcsönöz azoknak,
akik rendszeresen fogyasztják. Gyulladásgátló, valamint antioxidáns tulajdonságokkal
is rendelkezik, és nagyon fontos tápanyagok, mint például az omega-3 zsírsavak,
réz, mangán, molibdén és biotin forrásai. Egy marék dió naponta elegendő.
6. Paprika
Mind az édespaprika mind pedig a csípős paprika egészségesen
gyulladáscsökkentő. A különböző csípős paprikában lévő kapszaicint lokálisan
kenőcsök készítésében is felhasználják, ami csökkenti a fájdalmat és a gyulladást- a
“Health” magazin szerint.
7. Olívaolaj
Eltekintve attól, hogy egy sor egyéb
egészségügyi hatás érhető el vele, beleértve a súlycsökkenést, és a koleszterinszint
csökkenést, az olívaolaj csökkenti a gyulladást is. A vizsgálatok arra hivatkoznak,
hogy az olívaolaj a világ legegészségesebb ételei közé tartozik.
8. Gyömbér
A gyömbér nem csupán jó gyulladáscsökkentő, hanem azon dolgozik, hogy a
gyulladás kiváltó okát szüntesse meg. A gingerolok, a gyömbérben lévő vegyi
anyagok felelősek a gyömbér gyulladáscsökkentő tulajdonságaiért, amelyek
csökkentik a fájdalmat és a duzzanatot osteoarthritiszes és rheumatoid arthritiszes
betegeknél.
9. Cékla
Az élénk és ciklámen színű cékla a szívbetegségek és a rák
ellenbástyája, valamint a benne lévő C-vitamin a duzzanatok csökkentésére is kiváló.
Fantasztikus sülve, főve és nyers salátákba reszelve.
10. Bazsalikom
Olcsó és széles körben elterjedt gyógynövény. Használd bátran sütéshez, salátákhoz,
bizonyítottan gyulladáscsökkentő hatású.
Források: http://www.whfoods.com
http://naturahirek.com/10-gyulladascsokkento-etel-ami-tenyleg-hat/