10 gyulladáscsökkentő étel ami tényleg hat

A gyulladás a szervezet természetes módja a fertőzések leküzdésére. Segít abban,

hogy felvegyük a harcot a különféle irritáló, károsító szervezetekkel, a sérült

szöveteket szervezetünk megjavítsa és megszabaduljunk a toxikus túlterheléstől.

Azonban ha a test természetes reakciója nem elegendő és az átmeneti problémákból

az egész testre kiterjedő állapot alakul ki, akkor minden bizonnyal krónikus

gyulladásban fogunk szenvedni. Ez az állapot viszont korántsem természetes vagy

éppenséggel egészséges. Ha tartósan megmaradó a duzzanat, bőrpír, fájdalom, láz,

étvágytalanság és az általános rossz közérzet, próbáld enyhíteni a tüneteket ezzel a

következő 10 gyulladáscsökkentő élelmiszerrel- ezek tényleg működnek!

1. Zsíros halak Tonhal, lazac, makréla- sütve vagy főzve.

A fehér húsú tőkehal vagy a

közönséges nyelvhal sovány fehérjeforrások, de nem tartalmazzák olyan nagy

arányban a gyulladásgátló anyagok tárházát mint a korábban említettek.

2. Avokádó

Amellett, hogy a telítetlen zsírok kiváló forrása, az avokádó csökkenti a gyulladást

is. A zsírok sokkal egészségesebb forrása ez, elfelejtve a gyilkos transzzsírokat. A

cél: 5-7 adag egészséges zsír fogyasztása naponta, fogyaszthatjuk salátaként,

krémként vagy nyersen.

3. Leveles zöldségek

Sötét leveles zöldségek, mint a

kelkáposzta és a brokkoli felerősíti a szervezet gyulladáscsökkentő képességét.

4. Kurkuma.

Ez a hagyományos indiai fűszer egy gyulladáscsökkentő szupersztár.

Történelmi alkalmazásra a keleti orvoslásban tett szert a különböző gyulladásos

állapotok, mint például a fogfájás, zúzódások, a rheumatoid arthritis és az általános

ízületi duzzanat kezelésében. Túlzás nélkül állíthatom, hogy a világ legegészségesebb

ételei közé tartozik. Tipp: Currysen csináld a hasábburgonyát vagy a wokos

zöldségeidet!

5. Dió

A dió különböző egészségügyi előnyöket kölcsönöz azoknak,

akik rendszeresen fogyasztják. Gyulladásgátló, valamint antioxidáns tulajdonságokkal

is rendelkezik, és nagyon fontos tápanyagok, mint például az omega-3 zsírsavak,

réz, mangán, molibdén és biotin forrásai. Egy marék dió naponta elegendő.

6. Paprika

Mind az édespaprika mind pedig a csípős paprika egészségesen

gyulladáscsökkentő. A különböző csípős paprikában lévő kapszaicint lokálisan

kenőcsök készítésében is felhasználják, ami csökkenti a fájdalmat és a gyulladást- a

“Health” magazin szerint.

7. Olívaolaj

Eltekintve attól, hogy egy sor egyéb

egészségügyi hatás érhető el vele, beleértve a súlycsökkenést, és a koleszterinszint

csökkenést, az olívaolaj csökkenti a gyulladást is. A vizsgálatok arra hivatkoznak,

hogy az olívaolaj a világ legegészségesebb ételei közé tartozik.

8. Gyömbér

A gyömbér nem csupán jó gyulladáscsökkentő, hanem azon dolgozik, hogy a

gyulladás kiváltó okát szüntesse meg. A gingerolok, a gyömbérben lévő vegyi

anyagok felelősek a gyömbér gyulladáscsökkentő tulajdonságaiért, amelyek

csökkentik a fájdalmat és a duzzanatot osteoarthritiszes és rheumatoid arthritiszes

betegeknél.

9. Cékla

Az élénk és ciklámen színű cékla a szívbetegségek és a rák

ellenbástyája, valamint a benne lévő C-vitamin a duzzanatok csökkentésére is kiváló.

Fantasztikus sülve, főve és nyers salátákba reszelve.

10. Bazsalikom 

Olcsó és széles körben elterjedt gyógynövény. Használd bátran sütéshez, salátákhoz,

bizonyítottan gyulladáscsökkentő hatású.

Források: http://www.whfoods.com

http://naturahirek.com/10-gyulladascsokkento-etel-ami-tenyleg-hat/

Címkék:
Tovább a blogra »