50 felett. Inspirációk.

Ételek, melyek javítják az agyműködést.

Az étrendünknek tagadhatatlanul egészségügyi hatásai is vannak, például a szív

működésére, a testtömeg indexre, a diabétesz kialakulására. Amit elfogyasztunk, az

az agyunk működését is befolyásolhatja; az egészségtelen táplálkozás növelheti a

pszichiátriai és neurológiai problémák kialakulását, mint például a depresszió, míg az

egészséges étrend megóvhat minket.

A Medscape News összeállított egy listát az ezen a téren végzett kutatások alapján,

mely segítséget nyújt, hogy milyen ételeket javasoljunk betegeinknek, ha az agy

egészségét szeretnénk szem előtt tartani.

Mediterrán ízek a depresszió ellen

 

index

csonthéjasok

Az Archives of General Psychiatry-ben publikált tanulmány szerint azok, akik

mediterrán jellegű étrendet követnek, tehát akik sok gyümölcsöt, zöldséget,

dióféléket, teljes kiőrlésű gabonákat, halat és telítetlen zsírsavakat – mint az olíva és

hasonló olajak – fogyasztanak, harminc százalékkal kisebb az esélyük a

depresszióra, mint azoknak, akik húsokban és tejtermékekben gazdag étrendet

követnek. Az olívaolajt fogyasztók körében kisebb az ischaemiás stroke esélye és az

enyhe kognitív zavar,  valamint az Alzheimer-kór aránya is kisebb köreikben,

különösen, ha emellett aktívan sportolnak is.

Zsír: a jó és a rossz

Egy spanyol tanulmány arról számol be, hogy a többszörösen telítetlen zsírsavak

(diófélék, magvak, halak, zöldleveles zöldségek) és az egyszeresen telítetlen

zsírsavak (olívaolaj, avokádó, diófélék) fogyasztása is csökkenti idővel a depresszió

kialakulásának esélyét.

Ezzel szemben a transz-zsírok fogyasztása növeli a depresszióra való hajlamot és az

ischaemiás stroke esélyét is. Ezeket sokféle ételben megtalálhatjuk, például sok

csokoládéban is. Olvassuk el figyelmesen a csomagoláson, hogy tartalmaz-e transz-

zsírokat, amit fogyasztunk! A többszörösen telítetlen zsírsavak hiánya az étrendben

gyerekeknél növeli a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar esélyét.

Halolajjal a pszichózis ellen

Köszönhetően a többszörösen telítetlen zsírsavaknak, az omega-3-nak, a

halfogyasztás az agy sok betegségének gátat szabhat. Egy 2010-es tanulmány

rámutat, hogy a halfogyasztás csökkenti a pszichotikus szimptómák kialakulásának

esélyét, és párhuzamos kutatások is arról számolnak be, hogy a halolaj segít a

pszichózis megelőzésében az arra hajlamos embereknél. Bár még további kutatások

szükségesek, de néhány tanulmány szerint az eikozapentaénsav és dokozahexaénsav

omega-3 zsírsavak segítenek depresszió, pl. szülés utáni depresszió esetén, míg az

omega-3 hiány rizikófaktora lehet az öngyilkosságnak. Az olajos, hidegvízi halak,

mint például a lazac, a hering és a makréla tartalmazzák a legtöbb omega-3-at.

Bogyós gyümölcsök az oxidatív stressz ellen

1-1248161543llOC

Az antociánok olyan polifenolok, amik bogyós gyümölcsökben és más sötét színű

zöldségekben és gyümölcsökben találhatóak. Ezek antioxidáns és

gyulladáscsökkentő hatása lassítja a kognitív hanyatlást. 2010-ben egy patkányokon

végzett kísérlet kimutatta, hogy a szeder, áfonya vagy eper fogyasztása megállíthatja

a korral járó idegifunkció-romlást, és a memóriában és tanulásban előálló

problémákat is megelőzheti. Ugyanez a csoport magas koncentrátumú eper, áfonya

és acai bogyókkal autofágiát ért el, ami a sejtek olyan tisztulása, amely során az olyan

proteinek is távoznak a sejtekből, amik a mentális hanyatlásért és a memória

romlásáért felelősek. Az oxidatív stressz oldásával ezek a gyümölcsök segíthetnek a

szív-és érrendszeri megbetegedések megelőzésében is.

Teljes étrend

healthy eating2

A megfelelő étrendben sok a gyümölcs, a zöldség, a teljes kiőrlésű gabona, a

minőségi húsok és a hal is. Az ilyen táplálkozás harminc százalékkal csökkenti a

depresszió és a szorongás kialakulását a nyugati étrendhez képest, ami feldolgozott

ételekből áll és telített zsírsavakban gazdag, írják egy 2010-es tanulmányban. A

feldolgozatlan vörös hús is védelmet nyújthat ezek ellen a betegségek ellen, bár a

legtöbb tanulmányban azt írják, a vörös hús nem egészséges. Dr. Felice Jacka a

Medscape-től ezt azzal magyarázta, hogy az állatok tartásának módja sokat nyom a

latban húsuk megítélésénél. Az ipari hizlalótelepeken tartott állatok életmódja és

étrendje csökkenti bennük az egészséges zsírok arányát és növeli a telített

zsírsavakét. A legeltetett állatok zsírsav-profilja sokkal egészségesebb.

Kávé a depresszió és a stroke ellen

311-12169937410ez8

A világ legnépszerűbb itala nem csak arra jó, hogy felébredjünk tőle. Egy 2011-es

meta-analízis alapján napi 1-6 csésze kávé fogyasztása 17 százalékkal csökkenti a

stroke esélyét. Bár növeli a vérnyomást, a kávébabokban található antioxidánsok

egészségesek, és az inzulin-érzékenység növekedését, és a gyulladásos

megbetegedések markereinek koncentrációjának csökkenését is segíti a

kávéfogyasztás. Egy másik, 2011-es tanulmány rámutat, hogy a nőknek, akik

naponta 2-3 kávét fogyasztanak, 15 százalékkal kisebb az esélyük a depresszióra,

mint azoknak, akik kevesebb, mint egy csészével isznak hetente. Az ital rövidtávú

hatásai a szerotoninra és a dopaminra gyakorolt hatásával magyarázható, a hosszú

távú pedig a benne lévő antioxidánsoknak és gyulladás-gátló hatásának is

köszönhető.

Még több antioxidáns – Csokoládé

étcsoki 1

A csokoládé – minél sötétebb, annál jobb – megköti a szabadgyököket,     javítja az

endothel- és trombocita funkciókat, ami valószínűleg a flavonoknak, ezeknek a

növényi eredetű polifenoloknak köszönhető. Egy 2010-es, a European Heart

Journalban publikált tanulmány szerint napi 6 gramm csokoládé fogyasztása

felnőtteknél 39 százalékkal csökkentette a myokardiális infarktus és a stroke esélyét,

svéd szűrővizsgálatok adatait elemezve pedig azt mutatták ki, hogy 20 százalékkal

csökken a stroke esélye azoknál a nőknél, akik rendszeresen fogyasztanak

csokoládét. Bár a csokoládéról úgy tudjuk, hogy jó hatással van a közérzetre, Parker

és kollégáinak tanulmánya szerint ez a hatás nem tartós.

Mi az, amit ne együnk?

A telített zsírsavak és a finomított szénhidrátok rossz hatással vannak az

immunrendszerre, a neurotofinokra és az oxidatív stresszre is. Ezekről tudjuk, hogy

fontos szerepet játszanak a depresszió kialakulásában. Akbaraly és kollégái

tanulmányukban leírják, hogy a magas zsírtartalmú, tejtermékeket, finomított, sült és

cukros ételeket tartalmazó étrend nagyban növeli a depresszió kialakulásának esélyét.

Spanyolországban hasonló eredményeket mutat egy tanulmány, mely szerint az olyan

ételek fogyasztása, mint a pizza és a hamburgerek idővel depresszióhoz vezethet,

míg egy másik tanulmány nőknél mutatta ki a feldolgozott ételek fogyasztása

kapcsán a súlyos depresszió és a dysthymia esélyének növekedését.

Egy tavalyi kutatás a serdülők étrendjeit vizsgálva mutatott rá, hogy az

egészségesebben táplálkozó fiataloknál ritkábbak a mentális betegségek. A túlzott só

fogyasztásról már régóta köztudott, hogy növeli a vérnyomást és a stroke esélyét is,

de újabb tanulmányok rámutatnak, hogy a túl sok só, ahogy a transz-zsírokban és a

telített zsírokban gazdag étrend is, kognitív károsodáshoz vezethet.

Forrás: (DRportal.hu)
kamaszpanasz.hu

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!