Sokan gondolják úgy, hogy az élelmiszer-adalékok kémiai anyagok és minden E-jelű anyag veszélyes. Valójában az élelmiszer adalékanyagok között számos különféle anyag található. Sokat közülük kémiai úton szintetizálnak, néhányat mikroorganizmusok segítségével állítanak elő, mások pedig növényi vagy állati alapanyagokból származnak.
Nehéz kiigazodnunk az E-számok világában, ugyanis az élelmiszer-adalékanyagok értékelésével megbízott intézmények olykor egymástól eltérő eredményekre jutnak. Előfordul, hogy már engedélyezett anyagoktól a gyakorlati tapasztalatok, az újabb kutatások, újabb ismeretek fényében megvonják az engedélyt, vagy csökkentik az alkalmazási területeket és a felhasználható mennyiség felső határát.
Az alábbiakban a Magyar Természetgyógyászok Szövetsége által közreadott veszélyességi listát ismerhetjük meg az “E” előjelű adalékanyagokról.
Amely termékben veszélyesnek minősített adalékanyag van, azt ne vásárold!
1. Ártalmatlan adalékok
100, 101, 103, 104, 105, 111, 121, 122, 126, 130, 132, 140, 151, 160, 161, 162, 163, 170,
174, 175, 180, 181, 200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 262, 263, 270, 281, 282,
290, 300, 301, 303, 305, 306, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336,
420, 421, 422, 440, 471, 472, 473, 474, 475, 480
2. Gyanús adalékok
125, 141, 150, 153, 171, 172, 173, 240, 241, 477
3. Veszélyes adalékok
102, 110, 120, 124 (pl. kész szószokban)
4. Egészségkárosítók
Bélpanaszok: 220, 221, 222, 224
Emésztési zavarok: 163, 338, 339, 340, 341, 407(jégkrém), 450, 461, 465, 466
Bőrbetegségek: 230, 231, 232, 233
B12-vitamin károsítása: 200
Koleszterin károsítása: 320, 321
Szájpenész, szájgyulladás: 330 (Schweppes, citromaroma, mustár, rákkonzerv, dobozos gomba)
5. Rákkeltő adalékok
123, 131, 142, 210, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 239
Vigyázat! Az E123 fokozottan rákkeltő! Az USA-ban és Oroszországban betiltották!
Forrás: http://eljunktudatosan.hu/elelmiszerek/veszelyessegi-lista-az-e-szamokrol.html