Veszélyességi lista az E-számokról

Sokan gondolják úgy, hogy az élelmiszer-adalékok kémiai anyagok és minden E-jelű anyag veszélyes. Valójában az élelmiszer adalékanyagok között számos különféle anyag található. Sokat közülük kémiai úton szintetizálnak, néhányat mikroorganizmusok segítségével állítanak elő, mások pedig növényi vagy állati alapanyagokból származnak.

Nehéz kiigazodnunk az E-számok világában, ugyanis az élelmiszer-adalékanyagok értékelésével megbízott intézmények olykor egymástól eltérő eredményekre jutnak. Előfordul, hogy már engedélyezett anyagoktól a gyakorlati tapasztalatok, az újabb kutatások, újabb ismeretek fényében megvonják az engedélyt, vagy csökkentik az alkalmazási területeket és a felhasználható mennyiség felső határát.

Az alábbiakban a Magyar Természetgyógyászok Szövetsége által közreadott veszélyességi listát ismerhetjük meg az “E” előjelű adalékanyagokról.

Amely termékben veszélyesnek minősített adalékanyag van, azt ne vásárold!

1. Ártalmatlan adalékok

100, 101, 103, 104, 105, 111, 121, 122, 126, 130, 132, 140, 151, 160, 161, 162, 163, 170,

174, 175, 180, 181, 200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 262, 263, 270, 281, 282,

290, 300, 301, 303, 305, 306, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336,

420, 421, 422, 440, 471, 472, 473, 474, 475, 480

2. Gyanús adalékok

125, 141, 150, 153, 171, 172, 173, 240, 241, 477

3. Veszélyes adalékok

102, 110, 120, 124 (pl. kész szószokban)

4. Egészségkárosítók

Bélpanaszok:  220, 221, 222, 224

Emésztési zavarok: 163, 338, 339, 340, 341, 407(jégkrém), 450, 461, 465, 466

Bőrbetegségek:  230, 231, 232, 233

B12-vitamin károsítása: 200

Koleszterin károsítása: 320, 321

Szájpenész, szájgyulladás: 330 (Schweppes, citromaroma, mustár, rákkonzerv, dobozos gomba)

5. Rákkeltő adalékok

123, 131, 142, 210, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 239

Vigyázat! Az E123 fokozottan rákkeltő! Az USA-ban és Oroszországban betiltották!

Forrás: http://eljunktudatosan.hu/elelmiszerek/veszelyessegi-lista-az-e-szamokrol.html

Címkék: , ,
Tovább a blogra »